Despre Malaiul AGRANOLAND

Mălaiul Agranoland este un produs natural, de cea mai bună calitate, cu un
conținut ridicat de proteină si valoare energetică mare. Este produs prin procesul de măcinare a boabelor de porumb sticlos (porumb special pentru mălai) pe care il cultivăm in ferma noastră.

Din acest porumb special producem trei tipuri de mălai:
– mălai extra;
– mălai grisat;
– mălai superior.

Mălaiul extra – este un mălai degerminat, adica inaintea procesului de măcinare, prin procesul tehnologic de producție i s-au inlăturat germenii din interiorul boabelor de porumb. Prin acest proces tehnologic se obține un termen mai mare de valabilitate a prodului finit, dar cu calități nutritive mai scăzute comparativ cu mălaiul integral.

Mălaiul grisat – este un mălai degerminat, care dupa procesul de măcinare si degerminare a boabelor de porumb, intra intr-un proces final de calibrare a granulei mălaiului, obținandu-se astfel o granulație uniforma cu ajutorul unui echipament special denumit masină de gris. Mălaiul extra si cel grisat au aceleasi calitați nutritive diferenta dintre ele o face doar granulația
si costurile de productie, cel grișat având costuri suplimentare.

Mălaiul superior este un mălai obținut prin măcinarea integrala a boabelor de porumb, acesta fiind superior celorlalte doua tipuri(extra si grisat) deoarece contine toate elementele nutritive din bobul de porumb. Cele mai importante elemente nutritive inclusiv enzimele se află chiar in germenele bobului. Deoarece acești germeni conțin uleiuri/grasimi, face ca termenul de valabilitate al mălaiului integral sa fie mult mai mic decât al celorlalte tipuri de mălai degerminat(extra si grisat), deoarece uleiurile/grăsimile isi pierd calitățile si oxidează rapid in conditiile in care produsul nu este depozitat corespunzător, ducând astfel la deteriorarea mai rapida a calitatii produsului finit.

Acesta este motivul care duce la lipsa acestui tip de produs pe rafturile magazinelor, comerciantii preferandu-le pe cele degerminate ce au termen de valabilitate mai mare, astfel riscul pierderilor fiind mai mic.

Malaiul superior este de departe cel mai sănătos si gustos produs al nostru, din el se obtine acea mămăligă legată si gustoasă pe care o mâncau odinioară bunicii si părintii nostri de la tară.

De retinut:!

Este important de stiut că majoritatea mălaiului comercializat in magazinele din România, este produs din porumb furajer, folosit in special in rețetele de furajare a animalelor si cel al păsărilor,având valori nutritive si energetice scăzute comparativ cu porumbul sticlos. Il identificăm foarte ușor prin culoarea acestuia galben deschis, aspectul deschis albicios este dat de conținutul ridicat de amidon din acest tip de porumb. Mălaiul produs din porumb sticlos este un mălai cu valori nutritive si energetice net superioare comparativ cu cel produs din porumb furajer. Acest tip de mălai se gaseste foarte rar pe rafturile magazinelor si il putem identifica usor prin culoarea acestuia galben portocaliu. Cauza lipsei acestui produs pe rafturile magazinelor este dată de lipsa cultivarii acestui tip de porumb de catre fermierii români. Fermierii nu cultivă acest tip de porumb deoarece productia maxima la ha. în conditii de umiditate optima variază în functie de zonă de la 4to./ha. comparativ cu cel furajer a cărui productie variază in funcție de zonă de la 10to/ha. la 12 to.ha. in conditii de umiditate optima, iar pretul pe tona de porumb este acelasi in ambele situatii descurajând fermierii să cultive porumbul sticlos, preferând pe cel furajer acesta fiind mai profitabil.

Lăsați Un Comentariu Aici