Agricultura încotro?

Un apel pentru consumul produselor autohtone si pentru masuri concrete de sprijinire a agriculturii , sector strategic al economiei
In aceasta perioada de criza pe care o traversam, toate produsele noastre alimentare de baza (faina, malai, paine, lapte, carne) sunt comercializate in magazinele proprii, partenere si online sub brandurile Bacania Fermierului si Agranoland, unde le puteti gasi la preturi corecte si accesibile tuturor. Nu am scumpit niciun produs si nici nu o vom face in perioada urmatoare, in ciuda faptului ca unele materii prime s-au scumpit substantial si sunt accesibile doar cu plata in avans sau la livrare, ceea ce nu mi se pare deloc corect in contextul actual, cand avem cea mai mare nevoie unii de altii.  Nu este normal si moral sa profitam de suferinta semenilor nostri, mai ales cand vorbim de mancare, despre care stim cu totii ca e factor limitativ al vietilor noastre.
Noi astazi lucram intens pe toate planurile cu peste 100 de angajati, aflandu-ne in plina campanie de semanat a culturilor de primavara si de intretinere a culturilor de toamna, lucram in sectorul zootehnic, cel de productie si comercializare a produselor finite, facand tot ce se poate pentru a onora toate comenzile in aceasta perioada.
Acum realizam cu totii ce impact are agricultura in vietile noastre si ca securitatea alimentara trebuie sa fie si la noi in tara prioritate pentru orice guvern in exercitiu si trebuie obligatoriu asigurata din resursele ce le avem pe deplin, dar nevalorificate la potentialul real in interiorul tarii noastre.

Nu este de acceptat ca dupa 30 ani sa nu avem un sistem national de irigatii functional ce ne-ar asigura productii competitive. Suntem constienti cu totii ca fara irigatii nu se poate face agricultura performanta, iar agricultura nationala este lasata in continuare la mila Domnului.
Astazi vedem ca fiecare stat din Uniunea Europeana isi protejeaza proprii cetateni, in timp ce noi romanii, care ne-am lasat agricultura de izbeliste de buna voie, consumand cu preponderenta produse alimentare din import de calitate inferioara, ne aflam in situatia de a nu avea resurse suficiente de hrana pentru propriul popor, fapt ce ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne schimbe radical politica ce tine de securitatea alimentara.
In prezent suntem amenintati cu foametea, deoarece sectorul zootehnic si implicit industria alimentara sunt la pamant, iar aceste sectoare sunt lasate in 2020 inca la mana lui Dumnezeu. Din pacate agricultura nu a fost niciodata o prioritate pentru guvernele ce s-au perindat la putere, dovada ca nici pana azi, chiar in contextul actual cand toti depindem cel mai mult de acest sector, nu s-au platit parte din subventiile din 2019.

Lipsa precipitatiilor din ultimii 2 ani a diminuat considerabil productiile din sectorul vegetal si implicit stocurile acestora.
In mare parte, toate cerealele de calitate au plecat deja la export, deoarece fermierii nu-si permit sa le depoziteze, neavand capital de lucru si nici spatii de depozitare, fara sa mai vorbim de vreo unitate de procesare si desfacere a produselor finite.
Cand apelam la banci ni se spune ca bussiness-ul nostru e cu risc crescut si nu este sustenabil, drept urmare accesul la bani e foarte anevoios.
Aceasta este realitatea agriculturii romanesti dupa 30 ani, iar acum ne-a venit nota de plata pe care o vom plati cu totii.
Avem totusi speranta ca am inteles cat de important este pentru omenire acest sector si ca-l vom sustine impreuna, contribuind fiecare dintre noi prin consumul produselor autohtone, stimuland in acest fel dezvoltarea agriculturii la nivel national.

Guvernantii nostri au acum cel mai bun argument sa contracareze initiativa de plafonare a subventiilor pentru fermierii mari. Acum vedem cu totii ca fara aceste ferme mari ce produc cantitati considerabile de cereale am intra cu siguranta in colaps alimentar.
In legatura cu aceasta pandemie cumplita care a ingrozit intreaga omenire, afectandu-ne pe toti, amenintand cu moartea in special pe parintii si bunicii nostri mai varstnici si pe cei mai vulnerabili dintre noi, ma simt tare dezamagit si neputincios in acelasi timp, deoarece am contribuit timp de 26 ani ca angajat, cat si ca angajator, cu sume considerabile la bugetul de stat prin acele taxe pe care le platim cu totii, cu speranta ca ne va fi mai bine, taxe ce trebuia dirijate catre modernizarea spitalelor si a tuturor institutiilor aflate in slujba poporului roman.

Nu pot accepta faptul ca astazi in 2020, parintii si bunicii mei au toate sansele sa moara cu zile datorita incompententei, indiferentei si coruptiei acelor oameni carora le-am acordat cu totii increderea si care ne-au furat banii munciti cu atata truda de fiecare dintre noi, pacalindu-ne, iar acum condamnandu-ne pe toti la moarte.
Acum ne este clar ca intreaga clasa politica a ultimilor 30 de ani a picat examenul de capacitate in fata poporului roman, facandu-ne sa platim cu totii pentru proasta gestionare a tarii la care am contribuit in masa atunci cand am mers sau cand nu am mers la vot.
Este clar ca acum mai mult ca niciodata economia tarii are nevoie urgenta de o injectie masiva de capital in toate sectoarele, pentru a debloca mecanismele ce stau la baza unei economii functionale.

Acest capital trebuie sa vina de la bugetul tarii, din fonduri europene si de la banci, prin imprumuturi catre sectoarele afectate si cele strategice din care face parte si sectorul agricol, imprumuturi ce pot fi garantate prin mecanismele pe care statul le are la dispozitie – fondurile de garantare, titluri de stat, etc.
Dupa parerea mea, in contextul actual, inainte de recoltarea cerealelor, fermierii trebuie sa primeasca din partea bancilor credite garantate de statul roman pentru depozitarea recoltei, deoarece aceasta trebuie sa ramana in tara, intrucat nu stim cum vor evolua lucrurile din toamna.
Trebuie sa depasim aceasta perioada cumplita cu optimism si sa privim jumatatea plina a paharului, fiind increzatori ca acest cosmar va trece cat mai repede cu putinta, asa cum ne spune o lege universala, ca totul are mareele sale – flux si reflux.

In acesta perioada de asteptare avem sansa de a ne redescoperi pe noi insine si de a trai in prezent, stare in care majoritatea dintre noi nu am mai fost inca din copilarie, atunci cand pentru fiecare dintre noi totul era posibil.
Astazi descoperim ca putem trai distantati de lucrurile materiale si de goana continua de a agonisi cat mai multe lucruri, care in aceste momente nu mai au nicio valoare in viata noastra.
Acum putem constientiza pe deplin ca tot ce ne trebuie avem chiar langa noi, iar asta este adevarata fericire pe care o putem trai, fericire de care pana ieri obișnuiam sa uitam cu totii, coplesiti fiind de stresul cotidian.

Este clar ca Dumnezeu ne-a dat aceasta sansa de a ne intoarce din drumul nostru nebun spre autodistrugere catre originile noastre ce au la baza bunatate, iubire si convietuire in armonie cu tot ce este viu pe aceasta planeta care ne gazduieste neconditionat de milioane de ani.
Este foarte clar ca acesta este mesajul ce ni l-a transmis divinitatea doar noua oamenilor, deoarece restul vietatilor, de la plante, animale si nu numai, totul functioneaza intr-o armonie perfecta cum nu a mai fost.
Acum ne-am dat seama cu totii ca apartinem doar acestei tari, asa ca haideti sa contribuim cu totii la bunastarea acesteia. Avem tot ce ne trebuie aici pentru a duce un trai decent in tara noastra, fara sa mai fie nevoie sa lucram pe meleaguri straine si pentru bunastarea altora. Am vazut cu totii cum suntem tratati in afara tarii cand nu mai este nevoie de noi.

Toti cei care sunteti plecati in afara tarii, dupa ce se va termina aceasta nenorocire veniti acasa sa ne construim o Romanie prospera pe care ne-o dorim, unde sa ne crestem copiii sanatosi si sa ne bucuram de ei impreuna cu parintii si cu bunicii nostri.

PAMFIL VASILICA CIPRIAN

Fondator Bacania Fermierului si Agranoland

Lăsați Un Comentariu Aici